image1 image2 image3
logo

Příprava na Maďarsko 2.díl

Kvapem se blíží vrchol jarní sezóny Mrtvé ryby, kterým bude výprava především za kapry a amury na Maďarské jezero Palotasz. V rámci příprav nás čeká celodenní brigáda vaření a koulení boilies, kterého máme pro potřeby výpravy připraveno 25 kilogramů. V předešlém díle zpravodaje věnujícího se přípravám na Maďarsko jsme popisovali nezbytnou slovní zásobu a fráze, bez kterých se jistě na daném místě neobejdeme. Tento díl příprav se věnuje více obecným informacím o lokalitě a přidává něco navíc.

 

Počasí:

Měsíc duben květen
Průměrné maximum [°C] 17 22
Průměrné minimum [°C] 7 12
Srážky [mm 40,6 61

 

Gastronomie:

Neopomenutelnou součástí maďarské kultury je také maďarská kuchyně. Snad nejznámějším prvkem maďarské kuchyně je paprika, která se ale rozšířila až v 17. století. Bez ní by byla nepředstavitelná gulášová polévka, perkelty, paprikáš, tokáň, rybářská polévka "halászlé", nebo čabajka. Stejně tak důležité prvky jsou i cibule a vepřové sádlo, které dohromady tvoří základ maďarských masitých jídel. Nejvíce používaná masa jsou vepřové, hovězí a skopové a ve velkém množství i ryby. Přílohou k masitým pokrmům jsou nudle a halušky. Kromě červené papriky (neznamená pouze pálivou) jsou časté i zelené papriky a rajčata. Jako zeleninová příloha se nejčastěji používají okurky. Z polévek je častá fazolová s uzeninou, slepičí vývar s nudlemi, dále studené ovocné polévky se smetanou, zejména višňová. Polévky jsou husté a vydatné, a proto po nich často následují už jen moučníky. Nejznámější jsou štrůdly s tvarohovou, višňovou a makovou náplní, koláče, langoše a hlavně palačinky. Z nápojů je nejznámější maďarské víno, hlavně tokajské.

Cesta:

 

Informace pro rybáře:


Povolen je lov na 2 pruty, používání loďky, echolotů a sonarů, bivakování. Rezervace míst je obtížnější, protože si dopředu nelze zamluvit konkrétní místo. Po dohodě se správcem se pouze rezervujete možnost rybaření v určitém termínu.
Fauna ryb: kapr, amur, cejn, karas, okoun, štika, sumec

Předchozí článek věnující se přípravám do Maďarska je k dispozici zde: Příprava na Maďarsko 1.díl

 

 

2024  Mrtvá ryba, taky ryba...   globbers joomla templates